top of page
Αναζήτηση

Αμήτωρ...

Επτά χρόνια, ένα κρασί σταθμός.

Κατά τους Πυθαγόρειους ο αριθμός επτά είναι « αμήτωρ» μια και δεν είναι γινόμενο παραγόντων. Είναι επίσης το σύμβολο της τελειότητας γιατί είναι το άθροισμα του τρία και του τέσσερα που εκφράζουν τα δύο τέλεια σχήματα ,το ισόπλευρο τρίγωνο και το τετράγωνο. Είναι δε ο μοναδικός αριθμός της δεκάδας, πού ούτε διαιρείται ούτε πολλαπλασιάζεται για να δώσει κάποιον άλλο μέσα στη δεκάδα.


Ο πιο πάνω συσχετισμός αποτέλεσε και τη αφορμή της γέννησης του ονόματος. Ο αριθμός επτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη έμπνευση και τη δημιουργία του. Επτά χρόνια πάνε από τότε που τα αμπέλια από τα οποία προέρχεται ρίζωσαν στη γη της Μαδαρής. Επτά χρόνια σκληρής δουλειάς, έρευνας, πειραματισμού με μοναδικό όραμα τη δημιουργία ενός κρασιού ποιήματος, ενός κρασιού που η ταυτότητα της προέλευσης του να αναδύεται από κάθε σταγόνα που πέφτει στο ποτήρι. Ας αφήσουμε το επτά για τη ώρα και πάμε να δούμε λίγο τι είναι αυτό που κάνει το κρασί τόσο ξεχωριστό από άποψης προέλευσης.


Επτά χρόνια σκληρής δουλειάς, έρευνας, πειραματισμού με μοναδικό όραμα τη δημιουργία ενός κρασιού ποιήματος, ενός κρασιού που η ταυτότητα της προέλευσης του να αναδύεται από κάθε σταγόνα που πέφτει στο ποτήρι.


Το Αμήτωρ είναι αποτέλεσμα συνύπαρξης τριών ποικιλιών. Τριών ποικιλιών ξεχωριστών, οι οποίες καλλιεργούνται στην περιοχή του Νότιου Ροδανού και αποδίδουν τα φημισμένα «GSM» χαρμάνια. Πρόκειται για τις ποικιλίες Grenache, Syrah και Mourvèdre. Εδώ στη Μαδαρή το 2013 εγκαταστάθηκαν τρία ξεχωριστά αμπέλια, ενα για την κάθε μια από τις πιο πάνω ποικιλίες. Τα κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκε η περιοχή φύτευσης των αμπελώνων βασίστηκαν καθαρά στις ιδιαιτερότητες των ποικιλιών καθώς και στη συμβατότητα των ιδιαιτεροτήτων αυτών με τα χαρακτηριστικά της περιοχής. Σκοπός, εξ αρχής, δεν αποτελούσε απλά η δημιουργία ισορροπημένων, αξιόλογων οίνων αλλά ενός και μοναδικού κρασιού που θα μπορούσε να συγχωνεύσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας σε ένα και μόνο χαρμάνι. Αβίαστα, χωρίς παρεμβάσεις και με διαχρονική συνοχή. Αυτά άλλωστε αποτελούν και τα κυριότερα χαρακτηριστικά όλων των σπουδαίων παγκόσμιας κλάσης «terroirs».


Με αυτό το όραμα επιλέχθηκε η βόρεια πλαγιά της Μαδαρής και το υψόμετρο των 4300 ποδιών για τη εγκατάσταση ενός αμπελιού έκτασης ενός στρέμματος που αφορά την ποικιλία Grenache, επιλέχθηκε η ανατολική πλαγιά και το υψόμετρο των 4100 ποδιών για ένα στρέμμα της ποικιλίας Mourvedre και η νότια πλάγια στο υψομετρικό επίπεδο των 4000 ποδιών για τη φύτευση δύο στρεμμάτων της ποικιλίας Syrah.

Τα εδάφη πανομοιότυπα, συνεκτικά και πετρώδη, όπου σαν ύλη κυριαρχεί ο οφιόλιθος και τα αμμώδη του θρυμματίσματά.


Σκοπός, εξ αρχής, δεν αποτελούσε απλά η δημιουργία ισορροπημένων, αξιόλογων οίνων αλλά ενός και μοναδικού κρασιού που θα μπορούσε να συγχωνεύσει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα της κάθε ποικιλίας σε ένα και μόνο χαρμάνι.

Τα αμπέλια αυτά έχουν τοποθετηθεί σε κατευθύνσεις και κλίσεις όπου να μεγιστοποιείται η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας και έχουν διαμορφωθεί σε σχηματισμούς κατάλληλους όχι από πρακτικής άποψης αλλά από άποψης μεγιστοποιήσης της ποιοτικής απόδοσης της κάθε ποικιλίας. Ασφαλώς, και αυστηρά έχουμε εξαιρέσει τη εφαρμογή άρδευσης ως καλλιεργητική πρακτική.

Στόχος μας πάντα, η συλλογή μικρών αποδόσεων καρπού, ωριμασμένου σωστά και εφοδιασμένου με όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απαιτεί η δημιουργία ενός μεγάλου κρασιού.


Οι αμπελώνες αυτοί, αντιπροσωπεύουν μια δύσκολη μορφή γεωργικής εκμετάλλευσης, χαρακτηρίζονται από σπανιότητα και ίσως διεκδικούν ποικιλιακή μοναδικότητα όσο αφορά τη αρχιτεκτονική, το υψόμετρο αλλά και τη σύσταση των εδαφών τους.Η οινοποίηση του Αμήτωρ αποτελεί συνώνυμο της τέχνης. Δεν ακολουθεί κανένα πρότυπο βιομηχανοποιημένης οινοποιητικής πρακτικής στη ολότητα του. Αντιθέτως, έχουμε υιοθετήσει επτά διαφορετικές μεδόθους οινοποίησης, βασισμένες στη συνέργεια της φύσης, του ανθρώπου και του χρόνου. Επτά, καλοπροσαρμοσμένες πρακτικές στις απαιτήσεις ενός προηγμένου και ευαίσθητου καρπού, στη συμμετοχή του ανθρώπινου παράγοντα σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας και στις οργανοληπτικές πτυχές ενός μεγάλου κρασιού.
Η ωρίμαση, φυσική και αζόριστη. Ένα μελωδικό και ρυθμικό βαλς με χορευτές το φρούτο και τη βελανιδιά. Μια ad valorem διετής συνύπαρξη. Ένα συνταίριασμα ενός κρασιού πλούσιου,δεκτικού, με βαρέλια γαλλικής δρυός δημιουργημένα στα μέτρα του.

Το αποτέλεσμα αποτελεί αντανάκλαση. Αντανάκλαση του οράματος πίσω από τη δημιουργία του. Ένα κρασί διαπεραστικό. Δεν μπορείς να το προσεγγίσεις τμηματικά. Όλες του οι πτυχές συντονίζονται, αλληλοεπιδρούν και εκφράζονται σαν όργανα σε μια ομόχρονη ορχήστρα. Υπομονετικά. Έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο δεσμό με τον χρόνο. Τον αγαπά και τον ακολουθεί. Διεγείρεται από αυτόν και αργά του αποκαλύπτει κάθε μυστικό.


Η ωρίμαση, φυσική και αζόριστη. Ένα μελωδικό και ρυθμικό βαλς με χορευτές το φρούτο και τη βελανιδιά. Μια ad valorem διετής συνύπαρξη.

Το Αμήτωρ έχει γεννηθεί από ανθρώπους που σέβονται το κρασί. Ένα δημιούργημα αγνό, χωρίς εμπορικές σκοπιμότητες, δίχως βλέψεις για μια ακόμη επιτυχημένη εμπορικά ετικέτα. Ένα κρασί desideratum για το κτήμα. Δεν ψάχνει μια θέση. Δεν αναμένει επαίνους και επευφημία. Γνωρίζει πολύ καλά την πατριά και τη ολκή του. Αρκείτε στη ζεστασιά του τζακιού των ανθρώπων που θα εκτιμήσουν τη σπανιότητα του και θα αφεθούν στην ποιητική του φύση όπως αυτή ανακατεύεται με τα αρώματα του σε κάθε ποτήρι.Σύντομα, λεπτομερής περιγραφή και στοιχεία που αφορούν το κρασί θα μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του www.amitorwine.com

Η συνολική παραγωγή του Madari Hills Collection Αμήτωρ 2017 φτάνει μόνο τις 400 φιάλες και η διάθεση του γίνεται επιλεγμένα.

Για περισσότερες πληροφορίες στο www.ekfraseis.com και στο info@ekfraseisvineyards.com118 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commentaires


bottom of page